Charts.cz/Fórum/Kdo může investovat do ETF a jak to funguje?

Kdo může investovat do ETF a jak to funguje?

Zajímalo by mě, kdo všechno se vlastně může zapojit do investování do ETF? Myslím tím, jestli je to jen pro lidi, co mají hodně peněz, nebo jestli je to dostupné i pro běžného smrtelníka jako jsem já. Jak to vůbec funguje? Jaké jsou třeba minimální investice a jak se vlastně dá začít? Je potřeba mít nějakého makléře nebo se to dá udělat vše online? Hledám informace o tom, jak se liší ETF od klasických akcií, jestli je v tom nějaký velký rozdíl. A co když bych chtěl investovat do víc ETF najednou? Je to složitější než nakupovat akcie jednotlivě? Jaké jsou výhody a nevýhody těchto fondů? Chtěl bych vědět, zda je lepší investovat do jednoho fondu nebo rozložit investici mezi víc různých ETF. Navíc mě zajímá, jaký má vliv trh na cenu těchto fondů. Může mi někdo přiblížit, jak vlastně probíhá obchodování s ETF a na co si dát pozor? Mám pocit, že na téma ETF je spousta informací, ale já bych rád měl jasno v tom, jestli je to něco pro mě. Rád bych slyšel i osobní zkušenosti lidí, co do ETF už investovali. Odkud vlastně začít a co všechno musím vědět předtím, než se rozhodnu investovat svoje peníze do těchto fondů?

203 slov
2 minut čtení
25. 6. 2022
Petr Havlíček
Petr Havlíček

Investování do ETF (exchange-traded funds) je otevřené pro každého, kdo má zájem, takže se nemusíš bát, že bys potřeboval nějaký velký kapitál. Mnoho brokerů ti umožní investovat už od pár set korun, takže to není jen pro bohaté. Obchodování s ETF probíhá stejně jako s akciemi, takže můžeš nakupovat a prodávat online přes platformu tvého brokera.

Pro začátek ti stačí založit si účet u nějakého online brokera (třeba Fio, Degiro nebo Revolut), což je celkem snadné. Pak si můžeš vybrat různá ETF podle toho, do čeho chceš investovat. Rozdíl mezi ETF a jednotlivýma akciema je v tom, že ETF vlastně kupuješ balíček akcií, což ti dává diversifikaci. Takže místo abys kupoval akcie jedné firmy, koupíš celý fond.

Pokud plánuješ investovat do víc ETF najednou, je to v podstatě stejné jako nakupovat jednotlivé akcie, akorát musíš sledovat víc fondů. Není to složitější, spíš to vyžaduje víc informací o tom, co každý fond obsahuje.

Výhody ETF jsou například nižší poplatky než u klasických podílových fondů a lepší likvidita, protože se obchodují na burze. Ale pozor na to, že cena ETF se mění podle trhu a může být i volatilní. Nezapomeň si nastavit nějakou strategii - jestli chceš investovat do jednoho fondu nebo vícero. Rozložením investice snižuješ riziko.

Co se týče vlivu trhu na cenu ETF, tak čím víc lidí kupuje daný fond, tím roste jeho cena (a naopak). Takže je dobré sledovat trendy a vědět, co se děje v ekonomice nebo v sektoru, do kterého investuješ.

Osobně doporučuji začít s nějakým menším množstvím peněz a učit se za pochodu. Můžeš zkusit různé strategické přístupy a zjistit, co ti sedí nejvíc. Je toho hodně k prozkoumání, ale jakmile se do toho dostaneš, může to být docela zajímavá cesta.

280 slov
2.8 minut čtení
4. 4. 2024
Anna Marešová
Anna Marešová

Investování do ETF je dostupné pro každého, kdo má přístup na burzu. Není potřeba mít miliony, i s menšími částkami se dá začít. Mnoho brokerů umožňuje investice už od pár set korun, což je super pro běžného smrtelníka. Můžeš to udělat online, založíš si účet u brokera a nakupuješ přímo přes jejich platformu.

ETF se liší od klasických akcií tím, že držíš podíl ve fondu, který obsahuje různé akcie nebo jiné cenné papíry. To znamená, že když kupuješ ETF, vlastně investuješ do celého portfolia. Můžeš mít víc ETF najednou, což je fajn pro diverzifikaci. Není to složitější než nakupovat jednotlivé akcie, spíš je to o tom vybrat správné ETF.

Výhody ETF zahrnují nízké poplatky a snadnou obchodovatelnost. Na druhou stranu můžeš mít méně kontroly nad jednotlivými akciemi. Co se týče rozložení investice, většinou se doporučuje diversifikovat mezi víc různých ETF, abys snížil riziko.

Ceny ETF jsou ovlivněny trhem stejně jako akcie, takže když trh roste nebo klesá, cena tvého fondu se taky mění. Obchodování s ETF probíhá jako u akcií – zadáš objednávku a čekáš na její provedení. Důležité je sledovat poplatky a výkonnost fondu.

Začít investovat do ETF není nijak složité. Klíčové je udělat si průzkum a vědět, do čeho investuješ. Zjisti si víc o různých fondech a vyber ty, které odpovídají tvým cílům a rizikovému profilu.

214 slov
2.1 minut čtení
24. 6. 2024
Zdeněk Staněk
Zdeněk Staněk