Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn a na co si dát pozor?

Jak začít investovat do kryptoměn a na co si dát pozor?

Už dlouho uvažuji o tom, že bych chtěl začít investovat do kryptoměn, ale mám z toho trochu strach. Všude se mluví o velkých výhrách, ale také o tom, jak snadno můžete přijít o peníze. Jaký je vlastně nejlepší způsob, jak do kryptoměn vstoupit? Měl bych začít s nějakou konkrétní měnou, nebo je lepší rozložit investice mezi vícero kryptoměn? A co je to vlastně blockchain a jak to souvisí s investováním? Zajímalo by mě, jestli je lepší kupovat známější kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum, nebo jestli má smysl zkoušet méně známé altcoiny. Jaké platformy jsou podle vás nejlepší pro nákup a prodej kryptoměn? Měl bych si dávat pozor na nějaké konkrétní rizika, nebo na co bych měl myslet předtím, než začnu investovat? A co bezpečnost? Jak chránit své kryptoměny před hackery a podvodníky? Je lepší držet kryptoměny na burze, nebo si je převést do vlastní peněženky? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy nebo strategie, které by mi mohly pomoci zvýšit pravděpodobnost úspěchu. A co daně – musím platit daně z příjmů z kryptoměn a jak to vlastně funguje? Odpovědi na tyto otázky by mi hodně pomohly udělat první krok do světa krypto investic.

194 slov
1.9 minut čtení
18. 9. 2023
Renata Štefanová
Renata Štefanová

Jasně, investování do kryptoměn může být dost zmatečné, ale začít se dá jednoduše. Doporučil bych začít s Bitcoinem nebo Ethereem, protože jsou to ty nejznámější a mají za sebou historii. U těch altcoinů je to riskantní, ale pokud chceš diverzifikovat, můžeš si vybrat pár slibných projektů. Ale vždycky důkladně prozkoumej, do čeho jdeš.

Co se týče platforem na nákup, Coinbase nebo Binance jsou celkem populární a uživatelsky přívětivé. Důležité je mít na paměti bezpečnost – rozhodně si kryptoměny neponechávej na burze dlouho, radši je převeď do vlastní peněženky (hardwarové peněženky jako Ledger jsou super).

Pokud jde o rizika, sleduj volatilitu trhu a nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. A ohledně daní – jo, musíš platit daně z příjmů z kryptoměn v ČR, takže se na to připrav. Zjisti si, jak to v tvém případě funguje.

Když začínáš, nejlepší strategií je postupně investovat a vyhýbat se panice při poklesech trhu. Udržuj si klidnou hlavu a hodně sleduj zprávy kolem kryptoměn. Hodně štěstí!

162 slov
1.6 minut čtení
6. 8. 2023
Romana Richterová
Romana Richterová

Když chceš začít investovat do kryptoměn, tak je dobrý začít s nějakýma známějšíma jako Bitcoin nebo Ethereum. Ty mají větší stabilitu a je kolem nich víc informací. Rozložit investice mezi víc altcoinů může bejt fajn, ale tam už je to risky, protože ne každý altcoin přežije. Blockchain je v podstatě technologie, která umožňuje fungování kryptoměn, takže je dobrý aspoň trošku vědět, jak to funguje.

Pro nákup a prodej doporučuji burzy jako Binance nebo Coinbase, ale dej pozor na poplatky. Bezpečnost je mega důležitá – nechej si krypta spíš v privátní peněžence než na burze, protože tam jsou častý hacky. Hlavně si dávej pozor na phishing a neotevírej podezřelý odkazy.

O daních: jo, musíš platit daně z příjmů z kryptoměn. Ve zjednodušený podobě se to počítá jako ostatní příjmy, takže se informuj o tom, jak to funguje v ČR. A co se týče tipů na úspěch, hodně lidí doporučuje DCA (průměrování nákupní ceny) a sledování trhu. Zkrátka nekupuj ve velkým hned všechno, ale postupně a s rozmyslem.

164 slov
1.6 minut čtení
8. 5. 2024
Veronika Konečná
Veronika Konečná